M ali Bohinj je namišljeno ime za čudovit del Bohinja v Zgornji Bohinjski dolini. Fotografski pohod bomo začeli pred Hišo Studor 13 v vasi Studor. Hiša 13 v Studorju je več kot 200 let stara hiša, ki je bila v letu 2008 popolnoma prenovljena. Vas Studor je nasploh ena najstarejših vasi na Slovenskem in je varovana kot del slovenske kulturne dediščine. Na začetku vam bova z Andyjem podala nekaj osnovnih fotografskih informacij za lažje razumevanje na foto sprehodu.

Najprej si bomo ogledali znamenito Oplenovo hišo ter se nato podali iz vasi Studor proti Srednji vasi. Na poti vama bova pokazala izjemna razgledišča (npr. goro Studor nad istoimensko vasjo) in razglede proti Rudnici, Kobli in Soriški planini.

Ustavili se bomo pri cerkvi Sv. Martina church of St Martin, od koder so čudoviti pogledi na Zgornjo Bohinjsko dolino. Sledi obisk redko obiskane soteske reke Ribnice, kjer vam bova razložila načine fotografiranja vodotokov.

Skozi Srednjo vas se bomo sprehodili na polje do izhodišča smučarskega centra Senožeta pod Rudnico.

Na poti nazaj proti Studorju se bomo ustavili na dveh razglediščih, od koder je najlepši pogled na vas Studor z istoimensko goro v ozadju. Tu boste dobili informacije o glavnih značilnosti dobre pokrajinske fotografije.

Ustavili se bomo tudi pri znamenitih Studorskih kozolcih – toplarjih, ki so izjemna kulturna dediščina in hvaležen fotografski motiv.

excuse-1

Foto sprehod bomo zaključili pri Hiši 13 v Studorju, kjer se bomo preizkusili v portretiranju ter dan zaključili ob čaju ali kavi in sproščenem pogovoru.

Najina želja je, da bi spoznali izjemen potencial Bohinja, kot vrhunske fotografske destinacije. Verjameva, da vam bova na tej kratki in prijetni “foto turi” to tudi pokazala in dokazala. Pridite in doživite “Mali Bohinj”.

Tour Notes
Izbira je popolnoma vaša. Priporočava pa zrcalno refleksen fotoaparat ali kompakten fotoaparat, ki ima možnost spreminjanja zaslonke ter drugih nastavitev. Spodaj je seznam priporočljijve opreme, ki pa absolutno ni nujna.

• Širokokotni objektiv (18mm ali širše), telezoom objektiv (npr. 70-200 ali podobno) in kakšen fiksen objektiv (50, 85 ali 105mm)

• Polarizator

Za ta letni čas so značilne blage temperature, čeprav je lahko zjutraj kar hladno. Priporočava naslednje kose oblačil:

• lahka vetrovka, lahek velur ali softshell, pohodniški čevlji

• majhna marela (je tudi uporaben kos fotografske opreme)

• sončna očala, pokrivalo, nekaj pijače

Na fotosprehodu se ne bomo podali v hribe, gre za lažji pohod okrog vasi v Zgornji Bohinjski dolini.

Mx

11.10.2014
€15/na osebo
Velikost skupine: Min 6
[/fusion_builder_column_inner]
[/fusion_toggle] [/fusion_accordion] [/fusion_builder_column]

Osnovne informacije

Kdaj: 11.10.2014
Kje: Studor v Bohinju in okolica
Začetek: 10.00
Zaključek: 13.00
Čas delavnice: 3 ure
Vodenje delavnice: Andy Aungthwin in Aleš Zdešar
Cena delavnice: 15€
Minimalno število udeležencev: 6
Zbor udeležencev: Hiša Studor 13

Potek poti:

Hostel Studor 13 – Cerkev Sv. Martina – soteska Ribnice – Srednja vas
– Senožeta – Studorski kozolci – Studor 13

Vsebina fotodelavnice:

– Razumevanje kompozicije, svetlobe in pravilne osvetlitve
– Izbor fotografske opreme
– Iskanje primernih lokacij za fotografiranje
– Dolgi časi osvetlitve
– Globinska ostrina
– Zamegljenost ozadja (bokeh)
– Obdelava fotografij